Ön kérdez - Mi válaszolunk

 
Water Deal

WATER DEAL – a Vízüzlet - vízlábnyom csökkentése

 

Globalizált világunkban az éghajlatváltozás és a népességszám gyors növekedése egyre több térségben fenyeget, ivóvízhiánnyal. A kialakult helyzeten, pazarló életmód az ivóvizet sem kíméli. Az újonnan bevezetett vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek, országok lakói mennyi édesvizet használnak fel az életszínvonaluk biztosításához. Fogyasztói termékek előállításához hány liter víz szükséges. Átlagosan egy ember 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente…
A listán szereplő 150 országból fejenként évi 619 ezer liter vízfogyasztással Jemen áll az utolsó, legtakarékosabb helyen. Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya.

A vizeket nem kizárólag a szennyezés veszélyezteti, hanem az éghajlatváltozás miatt bekövetkező édesvíz mennyiség csökkenése. A fokozott üvegházhatás miatt a gleccserek és a sarki jégsapkák fokozottan olvadnak, a folyók és tavak vizei erősebben párolognak, melyek bizonyos területeken az ivóvízbázisokat jelentik, és ez a folyamat további ivóvízhiányhoz vezethet a világban. Emiatt minden olyan intézkedés, tett és a környezettudatos életmód, amely hozzájárul az üvegházgázok kibocsátásának csökkentéséhez és ezáltal klímaváltozás mértékének csökkenéséhez, egyúttal hozzájárul a vízbázisok, vízkészletek védelméhez is.

A növekvő vízfelhasználás és a klímaváltozás következtében tehát egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya, elsősorban a fejlődő országokban, de máshol is. Már 7 milliárd ember él a Földön, az ipari termelés és az urbanizáció egyre növekvő méreteket ölt, és ezek a tényezők mind hozzájárulnak az óriási mértékben megnövekedő vízhasználathoz, míg az éghajlatváltozás miatt várhatóan csökkenek majd az elérhető édesvíz készletek. Szakértők becslései szerint egy emberöltőn belül a víz iránti kereslet számos területen 40%-kal meghaladhatja majd a kínálatot.

A huszadik században a vízhasználat majdnem dupla akkora mértékben növekedett, mint a Föld lakossága. 2025-ig várhatóan megduplázódik a vízhasználat a fejlődő országokban, és 18%-kal nő a fejlettekben. Az ebben a században várható környezeti változások – súlyos áradások, aszályok, a csapadék eltolódása – valószínűleg először és a legnagyobb mértékben ezeket az országokat sújtja majd.

A Földön több mint 1,1 milliárd ember nem jut friss ivóvízhez, és két milliárdan élnek nem megfelelő higiéniai körülmények között, ami évente 5 millió ember halálát okozza. Elsősorban a gyermekek esnek áldozatul a szomjúságnak és a vízben terjedő fertőzések miatti megbetegedéseknek - amelyek megelőzhetőek lennének - elsősorban a fejlődő országokban, illetve Afrikában.

A globális éghajlatváltozás, a növekvő népességszám és a túlfogyasztás a vízhiány korábban jelzettnél sokkal gyorsabb ütemű fokozódását eredményezi. A vízkészletekkel körültekintően és takarékosan kell bánnunk, mert az éghajlatváltozás a kutatások és előrejelzések szerint sok helyen, a mérsékelt övben is jóval szárazabb időjárást hoz majd. Magyarországon kismértékben csökken majd a csapadék mennyisége, azonban az eloszlása egyenetlenebb lesz. Nyáron és ősszel várhatóan nő majd az aszályok kockázata.

Összességében a felhasznált édesvíz mennyiségnek mindössze 8%-át használjuk fel háztartási célokra, 70%-a öntözésre, 22%-a pedig ipari célokra megy el. Ez azt jelenti, hogy egy tudatosabb vízgazdálkodás megvalósítására van szükség, hiszen az iható vizet pazarlás például az iparban elhasználni. Ha tudnánk, hogy hol milyen víz kell, akkor javíthatnánk a jelenlegi tendencián, és remélhetőleg nem kellene megélni azt az időt, amikor a víz hiánycikk lesz.

vízfogyasztás mérése és a vízfogyasztás csökkentése, optimalizálása válik a jövőben, széles körben szükségessé. Lehetőségünk van a közvetlen és közvetett vízfogyasztásunk mérésére, csökkentésére, optimalizálására mind egyéni, mind vállalati szinten. A mérésre a vízlábnyom meghatározása az alkalmas, amely lényegében az éves közvetett és közvetlen módon felhasznált vízmennyiséget jelenti. Termék vagy szolgáltatás esetén az a vízmennyiség, amelyet a termék előállítása során felhasználnak. Fogyasztó esetén mindaz a vízmennyiség, amely az adott személy által elfogyasztott összes termék előállításához és az általa felhasznált szolgáltatások megteremtéséhez szükséges.

 

Hogyan csökkentsük a vízlábnyomunkat? Néhány ötlet a vízlábnyomunk, azaz a vízfogyasztásunk csökkentésére:

  1. Víztakarékos csaptelep, az egykaros keverőcsapokkal azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik
  2. Légkeveréses csapfejek
  3. Ne legyenek csöpögő csapok sehol a lakásban, javítsuk vagy javíttassuk meg őket.
  4. Víztakarékos WC tartály
  5. Zuhanyzás a fürdés helyett – A kádfürdéshez kb. 140 liter vizet használunk, míg a zuhanyzáshoz 70 liter is elég.
  6. Fürdővíz, mosogatóvíz összegyűjtése, majd ezzel történő WC öblítés
  7. Kis vízlábnyomú élelmiszerek fogyasztása, azaz több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús.
  8. Mérjük – korlátozzuk – egyéni vízfogyasztásunkat; kössünk üzletet a vízzel! A víz üzlet, az ÉLET Üzlete, a túlélés és fennmaradás legfontosabb eleme.

 

Tudta, hogy mit jelent a vízlábnyom?

 

 


Az Élő bolygó jelentésben újonnan bevezetett vízlábnyom megmutatja, hogy az egyes nemzetek lakói mennyi édesvizet használnak fel, beleértve azt is, hogy az életszínvonaluk biztosításához indokolt termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik. Átlagosan egy ember 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, amivel egy olimpiai úszómedencét félig meg lehet tölteni. Miközben jelenleg körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, az Egyesült Államok lakói átlagosan 2,48 millió liter vizet fogyasztanak évente.
A listán szereplő 150 országból fejenként évi 619 ezer liter vízfogyasztással Jemen áll az utolsó, legtakarékosabb helyen. Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel. A klímaváltozás következtében egyre nagyobb gondot okozhat a víz és az energia hiánya.
Forrás; WWF.hu

 

Tudta, hogy ennyi vízre van szükség egy-egy termék előállításához?

Egy pohár tej 
200 liter

Egy csésze kávé 
140 liter

Egy pohár sör 
75 liter

Egy csésze tea
35 liter

Egy pohár bor 
120 liter

 

 

Egy szelet kenyér 
40 liter

Egy pohár narancslé
170 liter

 

 

Egy darab burgonya 
25 liter

Egy pohár almalé 
190 liter

 

 

Egy darab alma 
70 liter

Egy darab papírlap 
10 liter

 

 

Egy darab narancs 
50 liter

Egy darab pamutpóló 
2000 liter

 

 

Egy darab paradicsom
13 liter

Egy csomag chips 
185 liter

 

 

Egy darab tojás
135 liter

Egy darab microchip 
32 liter

 

 

Egy darab hamburger 
2400 liter

 

 

Oldal nyomtatása
 
 
Eudeal Plusz Kft. Pákozd, Budai u. 68. H-8096
Tel.: +36 (22) 503 842  E-mail:
info@eudeal.hu